GOVORNICI 8. MAKK 2020.


Björn Ulvaeus, autor, glazbenik, osnivač legendarne ABBA-e i predsjednik krovne svjetske udruge društava autora i skladatelja, CISAC. Uz svečano otvaranje MAKK-a, predstavit će aktualni trenutak svjetske kreativne zajednice te vlastitu misiju u borbi za bolji položaj autora, pogotovo u digitalnom okruženju.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske. Na panel diskusiji “Jesmo li preživjeli 2020. i kako ćemo 2021.?” predstavit će aktivnosti Ministarstva vezane uz pomoć kreativcima čije je poslovanje ugroženo zbog pandemije.

Martina Filjak, proslavljena pijanistica, dobitnica brojnih međunarodnih priznanja i suradnica nekih od najvećih imena ozbiljne glazbe. Na panel diskusiji “Jesmo li preživjeli 2020. i kako ćemo 2021.?” opisat će na koji se način korona kriza odrazila na život putujućeg glazbenika te koja je perspektiva glazbene izvedbe u budućnosti.

 

Jasenko Houra, autor, gitarist i jedan od osnivača Prljavog Kazališta. Kako izgleda njegova svakodnevica bez koncerata i putovanja, na koji su se način Prljavci prilagodili novim okolnostima te može li ih pandemija zaustaviti u njihovoj rock’n’roll misiji, saznajemo u ekskluzivnoj priči na MAKK-u.

 

Mladen Tarbuk, skladatelj, dirigent, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. O krizi glazbene industrije govorit će iz perspektive HDS-a, kao i o tome na koji je način Društvo pomoglo svojim članovima tijekom pandemije i potresa u Zagrebu te što nas sve zajedno očekuje u 2021.

 

Mirela Priselac Remi, autorica, glazbenica i članica Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije koja okuplja izvođače, posebno pogođene korona-krizom. Remi će, iz prve ruke, opisati kako izgleda rad “u opsadnom stanju”, ali i predstaviti glas svih glazbenih izvođača koji su pozornice morali zamijeniti kaučima ili balkonima.

 

Prof. dr. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Vrhunski autoritet na temu novog Zakona o autorskim i srodnim pravima objasnit će što točno njegovo donošenje znači za hrvatske kreativce i širu javnost.

Damir Urban, riječki glazbenik i kantautor koji uspješno stvara osobnu, a opet široko uspješnu glazbu, mijenjajući pritom suradnike i pozornice: od koncertnih dvorana sa Zagrebačkom filharmonijom do autobusa koji pjesmom tješi i hrabri Riječane.

Skye Edwards, pjevačica i autorica benda Morcheeba. Dobro poznata gošća zagrebačkih klubova i festivala, na MAKK-u će pričati o iskustvu u jednom od najvećih bendova od devedesetih naovamo, kao i promjenama kojima je svjedočila u glazbenoj industriji, stvaranju i snimanju albuma.

 

Dario Draštata izvršni je direktor Dallas Recordsa i predsjednik udruženja RUNDA – IMPALAe. Njegov MAKK-ovski doprinos bit će uvid u stanje na digitalnom tržištu glazbe te opis pozicije diskografskih kuća u vremenu promjene modela poslovanja.

 

Nenad Marčec, glavni direktor službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, pričat će o širenju digitalnog poslovanja HDS ZAMP-a, izazovima licenciranja repertoara hrvatskih autora te budućnosti autorskih honorara s online glazbenih tržnica.

 

Lana Jurčević, ove je godine otvorila novo, međunarodno poglavlje u karijeri kao LaLana. Na MAKK-u će predstaviti svoja iskustva i primjere dobre online prakse te usporediti rad na inozemnom i domaćem tržištu.

 

Dok čekaju bolja vremena, Dubioza Kolektiv kroz novu sezonu svog online Karantin Showa zabavljaju staru i osvajaju novu publiku. Na MAKK-u će Brano Jakubović ispričati priču o Dubiozi te kakav je osjećaj, između ostalog, pozornice Glastonburyja i najvećih festivala zamijeniti dnevnim sobama i web kamerama?

 

Dino Merlin dobro zna kako izgledaju prepune dvorane i stadioni širom bivše države. Isto tako, zna koliko napornog rada i kreativnog truda treba da bi se došlo i ostalo na tim pozornicama i spreman je to podijeliti s publikom MAKK-a!

 

 

Momčilo Bajagić Bajaga, vječni mladić ex yu rock’n’rolla. Godine prolaze, ali on svejedno neumorno objavljuje nove albume i traje na tržištu koje još uvijek mnogo toga razdvaja, ali i spaja. Vjerujemo da ima nekoliko korisnih savjeta za svoje mlađe kolege…

 

Husein Hasanefendić Hus, autor, gitarist i duh pokretač Parnog Valjka, na MAKK-u je već pričao o svoja četiri desetljeća u rock’n’rollu. Sada će podijeliti sve što je naučio u međuvremenu, na pozornicama čikaškog “House of bluesa”, ali i u zagrebačkim, beogradskim i ljubljanskim arenama…

 

Zvone Pušić glavno je i odgovorno lice agencije yem, a i dobro je poznato ime zagrebačke koncertne scene. Publici MAKK-a predstavit će svoje iskustvo glazbenog “ključa u ruke” i nove modele digitalnog poslovanja.

 

Danko Stefanović direktor je agencije RTL Music te profesionalac s bogatim iskustvom u diskografiji i event managementu. Nove mjere i okolnosti kreativne industrije zahtijevale su i brzu prilagodbu svih njenih aktera, a Danko je čovjek koji se može pohvaliti s nizom projekata i koncerata realiziranih i u ovoj, izazovnoj 2020.