Nastupom najmlađeg člana Hrvatskog društva skladatelja, Frane Živkovića, i njegovim odavanjem počasti Arsenu Dediću, danas je svečano otvoreno treće izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2015.

IMG_5537

Nakon pozdravnih govora predstavnika organizatora, HDS ZAMP-a, i pokrovitelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, Hrvatske udruge poslodavaca i Klastera kulturnih i kreativnih industrija, Daniel Antal iz konzultantske kuće Candole Partners predstavio je prve rezultate mapiranja doprinosa glazbene industrije u RH. Cilj ankete bio je prezentirati snagu domaće glazbene industrije kako bi se skrenula pozornost javnosti i institucija o još uvijek gospodarski neiskorištenom potencijalu kulturnih i kreativnih industrija u kontekstu nacionalne ekonomije. U izlaganju je istaknuto da preko 50% prihoda glazbene industrije dolazi iz sustava kolektivne zaštite autorskih i srodnih prava!

Na svoj osebujan i zanimljiv način, Miroslav Škoro predstavio je glazbeničku perspektivu na temu autorskih prava. Njegovo predavanja „Ne dirajte mi autorsko pravo“ bilo je dijelom i show koji je uključivao i tamburaše, no ozbiljna poruka bilo je približavanje kreativnog procesa i stvalačke inspiracije, a ujedno i značaj sustava kolektivne zaštite autorskih prava za same kreativce.

IMG_5621

Pravu poslasticu za sve sudionike MAKK-a priredio je producent i dobitnik Grammyja, Andy Wright, koji je u razgovoru s publicistom Hrvojem Horvatom opisao svoja iskustva suradnje s nekim od najvećih zvijezda pop glazbe u posljednja tri desetljeća. Osim uvida u kreativne procese Simply Reda, Simple Mindsa, Eurythmicsa i Jeffa Becka, Wright je pričao o svom radu s Gibonnijem i Tošom Proeskim. Na pitanje o ulozi producenta, Wright je odgovorio kako producent od dobre pjesme može napraviti odličnu, no od loše tek prosječnu stoga je za pjesmu još uvijek najvažnija inspiracija autora i umijeće izvođača.

IMG_5678

Panel diskusija „Jesu li autorska prava parafiskalni namet“, pod moderatorskom palicom Krešimira Macana, bila je povod da se u raspravu uključi i publika, pa su se o ovoj problematici mogla čuti različita mišljenja. Ipak, sudionici panela, Tajana Tomić (DZIV), Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, Nenad Šepak, predsjednik ceha ugostitelja HOK, Tomo In der Muehlen (IDM Music) i Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a složili su se kako je o ovoj temi potrebno još razgovarati budući da su javnost i institucije još uvijek nedovoljno upoznati s konceptom autorskih prava i sustavom kolektivne zaštite. Nakon panela, dr. sc. Maruška Vizek (Ekonomski institut Zagreb) predstavila je rezultate tri studije o cijeni autorskog prava za korisnike u RH.

IMG_5748

Popodnevni dio MAKK-a pripao je međunarodnim stručnjacima – Ceco Gaković, digitalni developer, zanimljivom je prezentacijom „Glazba i hrabri novi svijet“ opisao trenutno stanje glazbene industrije i potencijal internetskih platformi za mlade glazbenike. Britanski autor i osnivač soundbranding tvrtke Groves, John Groves, predstavio je utjecaj zvuka i glazbe u oglašivačkoj industriji. „Deseci tisuća eura troše se na vizualni dizajn branda, dok se zvučni dizajn prepušta klicima koji u spavaćoj sobi imaju računalo i zvučnu karticu. A oboje su jednako važni jer ljudi uz oči imaju i uši!“, istaknuo je Groves.

IMG_5794

Posebno je zanimljivo bilo na prvom glazbenom meetupu „Digitalna budućnost hrvatske glazbe“ koji je okupio glazbenike, ali i brojne predstavnike startup i ICT sektora. Da glazba i tehnologija idu ruku pod ruku pokazali su brojni uspješni primjeri poput skeniranja radijskog etera i kreiranja baze pjesama. Suorganizator meetupa, glazbena udruga Unison, najavila je još ovakvih susreta ubuduće.

IMG_5853

Prvi dan MAKK-a zaključen je cocktail partyjem i dodjelom nagrada „Prijatelj hrvatske glazbe“ u hotelu Westin. Za svoje doprinose hrvatskoj glazbenoj industriji priznanja su dobili Hypo Banka i Večernji list, a prisutne je zabavljala grupa Detour.

IMG_5906

Ovogodišnje izdanje MAKK konferencije izazvalo je najveći interes publike do sada, a dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, uz brojne glazbenike, novinare, dizajnere i ostale kreativce, ispunili su i predstavnici domaćih političkih stranaka. Drugi dan MAKK-a, petak, 27. studenog, rezerviran je za aktivnosti i teme Hrvatskog društva za autorsko pravo.