IMG_5638Sudionici MAKK-a koji su 26.11.2015. prisustvovali predavanju autora, izvođača, diskografa, publishera Miroslava Škore pod nazivom „Ne dirajte mi autorska prava“, sigurno će to još dugo pamtiti. Škoro je predavanje započeo govorom o svojim frustracijama iz djetinjstva te prvim durovima i molovima na gitari, nakon čega se izlaganje „zakuhalo“ prepričavanjem prijelomnog trenutka života u kojem je nastala pjesma „Ne dirajte mi ravnicu“.  „Ona je Sunce mog sustava i oko nje se već 26 godina okreću sve moje druge pjesme i poslovi“, rekao je Škoro dodajući kako ga frustrira činjenica da kad napravi pjesmu, kao da je napravio švedski stol: gomila dolazi do stola i jede, a on ništa.

Što su ljudi sve izmislili da zaštite svoje materijalno vlasništvo, a u isto vrijeme nematerijalno ni ne poimaju? Zašto je izjava da je ZAMP parafiskalni namet velika laž? Škoro je na MAKK-u ekskluzivno predstavio detaljnu analizu priređivanja, ali i problematiku neprijavljivanja svatova u Hrvatskoj, zbog čega su kreativci – autori u proteklih 5 godina izgubili na desetke milijuna kuna.

Ja spadam u red onih kreativaca, autora, koji u Republici Hrvatskoj otprilike u jednim prosječnim svatovima sa svim svojim djelima košta 1,27% u odnosu na prihode benda koji svira na tim svatovima. Jedini monopol koji se na svijetu priznaje je monopol intelektualnog vlasništva i ja sam neizmjerno ponosan što pripadam ljudima koji taj monopol imaju a znaju ga kontrolirati i s druge strane nikoga ne ucjenjuju. Sustav kolektivne zaštite postoji jer je cijeli svijet moj korisnik“, zaključio je Škoro.

Ovdje pogledajte cijelo predavanje za vrijeme kojeg su se Škori, kao iznenađenje, na sceni priključili i Tamburaši za dušu: