victornabhanKanada je 2012., u tijeku revizije Zakona o copyrightu (Zakon o modernizaciji copyrighta) uvela novo izuzeće.Ovo je izuzeće poznato pod nazivom izuzeće “sadržaja koji korisnici sami stvaraju” (user generated content). Ono dozvoljava korisniku da stvori novi sadržaj koristeći dijelove prethodno postojećih djela. Iako pojam mijenjanja djela (adaptacijom, prijevodom, i sl.) nije nepoznat otprije, digitalna tehnologija znatno je olakšala takve postupke. Osim profesionalaca, vrlo često i amateri stvaraju i dijele nove sadržaje putem interneta, kroz  Web 2.0. Remix, Mashup, Fan fiction, Collages, Film Parodies – ovo su samo neki primjeri ove rasprostranjene prakse.

Ovo kanadsko izuzeće je jedinstveno: nigdje u ostatku svijeta ne postoji nešto takvo. Međutim, lobisti korisničkih grupacija zahtijevaju od nacionalnih zakonodavnih vlasti da se ovakvo izuzeće uvede i u njihove zakone. I Europska Komisija također se bavi pitanjem treba li uvesti takvo izuzeće u Europski Zakon o autorskom pravu.

Cilj izlaganja g. Nabhana je dati generalni opis kanadskog izuzeća, ali i pouke i zaključke koji bi se mogli izvući iz kanadskog iskustva. Koje sve postupke izuzeće obuhvaća? Tko profitira od izuzeća? Pod kojim uvjetima? Ovo su neke od tema kojima će g. Nabhan govoriti u izlaganju.

Victor Nabhan je ugledni svjetski stručnjak za autorsko pravo i predsjednik svjetske udruge ALAI.
Na MAKKu će govoriti o sve aktualnijoj temi na Internetu – sadržaju koji korisnici sami stvaraju, ali iz kanadske perspektive.