Prvi glazbeni meetup u Hrvatskoj pod nazivom „Digitalna budućnost hrvatske glazbe“ održan je u sklopu ovogodišnje MAKK konferencije, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

U opuštenoj i neformalnoj atmosferi, meetup je okupio glazbenike i predstavnike nekoliko startup tvrtki koji su otkrili da međusobna suradnja ima veliki kreativni, ali i ekonomski potencijal. Nakon uvodnog izlaganja organizatora meetupa, Milana Majerovića Stilinovića (HDS ZAMP) i Ante Magzana (Unison), tim iz Poslovne spajalice predstavio je svoj sustav 1played, suvremeni alat s kombinacijom algoritama za brzu obradu i modernim web korisničkim sučeljem za pregled i dohvaćanje podataka o emitiranju glazbene snimke. Glazbeni producent, Zvonimir Dusper Dus, najavio je Push, servis koji će okupljati glazbena izdanja sa svim meta podacima i koji će u budućnosti znatno olakšati put od glazbenika do glazbenih urednika i javnosti.

Frontman legendarne grupe Film i autor, Jura Stublić, osvrnuo se na potrebu podizanja standarda kvalitete zvuka glazbenih snimki, dok je Jerko Marić iz grupe Adastra diskusiju o domaćem glazbenom programu začinio svojim iskustvom glazbenika, ali i medijskog djelatnika. Ceco Gaković, iskusni digitalni developer, naglasio je potrebu suradnje glazbenog i ICT sektora koja je vani već uobičajna praksa.

Budući da se prvo izdanje glazbenog meetupa pokalazalo izrazito uspješnim, najavljen je i slijedeći koji će se održati već početkom 2016. godine. Zadatak za sve glazbene i tech kreativce je pronalazak optimalnog rješenja za prikupljanje podataka iz najrazličitijih izvora (radio, TV, portali, Deezer, YouTube,…) temeljem kojih će se formirati nagrada za hit godine koja je u pripremi. Organizatori pozivaju sve da mišljenja i prijedloge tema za naredna događanja šalju na meetup@unison.hr