IMG_5549Ovogodišnje izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2015 privuklo je dosad najveći interes javnosti za teme iz sektora kulturnih i kreativnih industrija. Više od 300 akreditiranih sudionika trećeg MAKK-a pratilo  je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 26. i 27. studenog predavanja i panel diskusije fokusirane na kulturni i ekonomski doprinos autora i kreativaca iz najrazličitijih grana umjetnosti, od glazbe, književnosti i filma do fotografije i dizajna.

Najmlađi član Hrvatskog društva skladatelja, 11-godišnji Riječanin Frano Živković, otvorio je konferenciju svojom skladbom, ali i glazbenim odavanjem počasti Arsenu Dediću izvedbom pjesme „Moj zanat“ u kojoj su mu se pridružili Marko Tolja i gudački kvartet Prelude.

Nakon uvodnih govora predstavnika organizatora, HDS ZAMP-a i Hrvatskog društva za autorsko pravo te pokrovitelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, predstavljeni su prvi rezultati studije financijske vrijednosti hrvatske glazbe te panel diskusija „Jesu li autorska prava parafiskalni namet?“. U njoj je Igor Rađenović, zamjenik ministra financija, istaknuo da registar neporeznih davanja, u kojeg je Vlada uvrstila i naknade od autorskih i srodnih prava, nije obvezujući dokument već dokument o kojem još traje javna rasprava. Glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, komentirao je da autorska naknada koju prikuplja HDS ZAMP treba svejedno biti izuzeta s tog popisa jer su autorska i srodna prava privatna prava koja se plaćaju za konkretnu uslugu korištenja proizvoda tj. u ovom slučaju glazbe.

Zanimljive perspektive na kreativnost, autorska prava i njihov potencijal u digitalnom svijetu na MAKK-u su pružili Miroslav Škoro, naš poznati autor i izvođač, Andy Wright, glazbeni producent i dobitnik Grammyja, Ceco Gaković, digitalni developer te soundbranding stručnjak, John Groves.

Drugi dan MAKK konferencije bio je rezerviran za aktivnosti Hrvatskog društva za autorsko pravo, uz sudjelovanje domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka, među kojima i Victora Nabhana, predsjednika međunarodne asocijacije društava za autorsko pravo. Panel o zaštiti i ostvarivanju autorskih prava fotografa bilo je jedno od događanja koja su drugog dana MAKK-a pokrenula živu diskusiju na pozornici, ali i van nje.

U sklopu ovogodišnjeg MAKK-a održan je i prvi glazbeni meetup pod nazivom „Digitalna budućnost hrvatske glazbe“ te dodjela nagrada „Prijatelj hrvatske glazbe“ koju je udruga Unison – Hrvatski glazbeni savez ove godine dodijelila Hypo Banci i Večernjem listu.

Treće izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije pokazalo se i najuspješnijim. Zanimljive teme i međunarodni govornici privukli su dosad najviše zainteresirane publike, autora i kreativaca, medija, ali i predstavnika političkih stranaka. Organizator MAKK-a, stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, četvrto izdanje konferencije najavio je za 24. i 25. studenog 2016. uz gostovanje novih zanimljivih i pažnje vrijednih imena iz svijeta glazbe i ostalih kreativnih industrija.

Pogledajte video-reportažu o 3. MAKK-u: LINK

Fotogalerija: LINK