logo2015vTreće izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije (MAKK 2015) održat će se 26. i 27. studenog 2015. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Konferencija je posvećena i namijenjena autorima i kreativcima koji svojim radom, osim kulturi i identitetu zemlje, doprinose i njenom gospodarskom rastu i razvoju.

Prvi dan ovogodišnjeg MAKK-a, četvrtak, 26.11., ugostit će i važna domaća i inozemna imena iz kulturnih i kreativnih industrija. Doznat ćemo rezultate prvog istraživanja financijskog stanja hrvatskih glazbenika i glazbene industrije.

Skladatelj, izvođač i diskograf, Miroslav Škoro održat će predavanje Ne dirajte mi autorsko pravo na kojem će predstaviti svoju glazbeničku perspektivu na temu autorskih prava.

Svjetski poznati glazbeni producent iz Velike Britanije i dobitnik Grammyja, Andy Wright, u svom će intervjuu nazvanom „Music Success: Simplified“ s glazbenim kritičarem i publicistom Hrvojem Horvatom pričati o iskustvima suradnje sa svjetskim zvijezdama poput Simply Reda, Simple Mindsa, Massive Attacka, Eurythmicsa, ali i domaćih GibonnijaToše Proeskog i producentskog dvojca D’Knock & DJ Fresh J.

Ceco Gaković, Sarajlija sa stalnom adresom u San Franciscu, poduzetnik u digitalnim industrijama i osnivač start-up tvrtki, na primjeru svojih suradnji s U2-om i Madonnom mladim će kreativcima ponuditi savjete za uspjeh na digitalnom tržištu. „Glazba i hrabri novi svijet naslov je njegove dinamične prezentacije koja će dati mnogo novih ideja za osvajanje digitalnog svijeta.

Bogat ovogodišnji program začinit će engleski autor i osnivač međunarodne soundbranding tvrtke Groves, John Groves, s prezentacijom „Reci to glazbom – Važnost zvuka za identitet brendova, gradova i svega ostalog…“. Poznate marke poput Olympusa, Audija, Austrian Airwaysa i VH1 glazbene televizije, uz vizualne simbole, prigrlile su i zvuk kao dio svog identiteta za što je dobrim dijelom zaslužan upravo Groves.

Posebno živo bit će na panel diskusiji „Jesu li autorska prava parafiskalni namet?“ u kojoj će raspravljati Tajana Tomić (Državni zavod za intelektualno vlasništvo), Igor Rađenović (zamjenik ministra financija), Nenad Šepak (predsjednik ceha ugostitelja HOK),Tomo In der Muehlen (IDM Publishing) i Nenad Marčec (direktor HDS ZAMP-a).

Na marginama konferencije, od 17 do 18 sati u caffe baru Muzeja suvremene umjetnosti, održat će se i prvi hrvatski meetup na temu glazbe, “Digitalna budućnost hrvatske glazbe“. Ulaz na njega je slobodan za sve.

Prvi dan konferencije obilježit će cocktail zabava za sve goste konferencije u Hotelu Westin, na 17. katu. Uz nastup grupe Detour, ovogodišnjeg dobitnika glazbene nagrade Porin za najbolji pop album, udruga Unison dodijelit će nagrade Prijatelj hrvatske glazbe institucijama koje posebno pomažu domaću glazbu.

Drugi dan konferencije, 27.11., obilježit će aktivnosti Hrvatskog društva za autorsko pravo HDAP-ALAI.

U stručnom predavanju User-generated content Victor Nabhan, predsjednik ALAI-a, svjetske udruge koja promovira autorsko pravo, govorit će o pravnim aspektima korištenja sadržaja koje na Internet stavljaju sami njegovi korisnici.

Na panel diskusiji „Suvremeni trendovi u ostvarivanju i zaštiti prava na fotografijama“ sudjelovat će stručnjaci Mladen Vukmir, Kristina Delfin Kanceljak, Damil Kalogjera i Boris Berc, a na rasporedu je i nekoliko radionica sudske prakse s područja autorskog prava.

Kompletan program pronađite ovdje i prijavite se na MAKK!

U organizaciji službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo, konferencija se održava pod pokroviteljstvom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Pratite i zajedno s nama kreirajte MAKK i na Facebooku i Twitteru.