logo2015v

GOVORNICI MAKK 2015.

AndyWrightProfilePic

Andy Wright

Andy Wright, producent albuma Simply Red, Simple Minds i Eurythmics dolazi na MAKK

Andy Wright, britanski producent koji je surađivao s imenima poput Simply Reda, Jeffa Becka, Simple Mindsa, Eurythmicsa i mnogih drugih globalnih glazbenih zvijezda, sudjelovat će na trećoj Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji MAKK u Zagrebu, u četvrtak 26. studenog.

„Music Success: Simplified“ naziv je predavanja u kojemu će pričati o bivšim i aktualnim uspješnim suradnjama s najvećim glazbenim imenima u posljednja tri desetljeća te svojoj ulozi u njihovim uspjesima.

Još od sredine osamdesetih, Andy Wright je jedan od kreatora zvuka britanske pop glazbe u kojoj uživamo danas. Kao producent radio je na hit albumima „Peace“ Eurythmicsa, „Life“ Simply Reda ili „Protection“ Massive Attacka, a za svoju suradnju s gitaristom Jeffom Beckom nagrađen je i Grammyjem. Svoje umijeće koristio je u različitim glazbenim žanrovima, od suradnji s Lucianom Pavarottijem do ženskog benda Atomic Kitten.

Posebno je zanimljivo što je ljubitelj pop-rock zvuka s ovih prostora: poznat je kao producent Gibonnijevog albuma „20th Century Man“ te albuma „The Hardest Thing“ Toše Proeskog.

U predavanju će se osvrnuti i na globalno stanje glazbene industrije, budućnost i perspektivu glazbe i glazbenog biznisa te potencijal hrvatskih i regionalnih glazbenika na europskoj i svjetskoj sceni.

john groves

John Groves

Poznate marke poput Olympusa, Audija, Austrian Airwaysa i VH1 glazbene televizije, uz vizualne simbole, prigrlile su i zvuk kao dio svog identiteta. Od veselog zvona kamiona za sladoled preko signala za dolazak lifta pa sve do zvonjave telefona i mobitela, naša svakodnevica je bogata zvukovima i glazbom. Čovjek zaslužan za njih zove se John Groves, britanski skladatelj, producent i osnivač soundbranding tvrtke Groves. O važnosti glazbe za marketinšku komunikaciju i njenom utjecaju na naše postupke, emocije i razmišljanja, Groves će na MAKK-u govoriti na predavanju pod nazivom „Say it with music – the importance of sound for identity of brands, cities and more“.

Soundbranding je stvaranje indentiteta putem zvuka ili glazbe, a za Grovesa, glazba nije samo ukrasni dodatak, već esencijalni dio komunikacije pojedinog branda. Marketinški stručnjaci dosad su zanemarivali činjenicu da kupci, uz oči, imaju i uši – glazba je stoga jednako važna za percepciju nekog branda ili kampanje, baš kao i boje, simbol ili prepoznatljivi logotip. Groves i njegov tim tu činjenicu iskoristili su za brandiranje nekih od najvećih svjetskih institucija, marki i gradova.

Uz svoja dosadašnja radna iskustva, Groves će na MAKK-u predstaviti i svoj koncept ComMUSICation, odnosno primjenjenu glazbu, njeno korištenje u najrazličitije svrhe te snažni utjecaj zvuka na naše emocije i sjećanja. Uostalom, niste valjda mislili da je ono veselo zvono kamiona za sladoled plod slučajnosti?!

skoro foto2

Miroslav Škoro

Miroslav Škoro – „Ne dirajte mi autorsko pravo“

Samo jedan čovjek tako dobro pozna svaki segment glazbene industrije iz osobnog iskustva. Najuspješniji kantautor tamburaške i pop glazbe, autor ili ko-autor pjesama kao što su „Ne dirajte mi ravnicu, Milo moje, Šumi, šumi javore, Domovina, Sude mi, Svetinja…“, izvođač, diskograf, publisher, showman, bivši saborski zastupnik koji dobro zna kako funkcionira politika i lobiranje u Hrvatskoj, Miroslav Škoro je, kako sam kaže, i „potencijalni doktorčić autorskog prava“ na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

MAKK je zato idealna pozornica za njegovo predavanje „Ne dirajte mi autorsko pravo“ na kojem će ovoj uvijek aktualnoj temi pristupiti iz osobne perspektive.

Kako je sve počelo za dječaka iz Slavonije, na što se love velike ribe, tko su glavni predatori u show-business vodama, tko lovi u mutnom i kad se treba držati jata – odgovori na sve to, preneseno u svijet glazbenog kreativca u Hrvatskoj, čekaju vas na ovom predavanju!

Škoro će se osvrnuti na značaj intelektualnog vlasništva za pojedinca i društvo u kojemu stvara. Na vlastitom iskustvu objasnit će odnos autora, društava koja ostvaruju njihova prava, korisnika glazbe i ulogu države u svemu tome.

S dugogodišnjom glazbenom karijerom te tisućama nastupa po cijelom svijetu, on je jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji kombinira poznavanje teorije i tako bogatu praksu „s terena“. Uz britki humor i lucidne opaske kojima ne štedi nikoga, ovo će predavanje zasigurno biti zabavno ali i korisno svima, od mladih glazbenika do studenata prava, kao i autorima i kreativcima iz različitih umjetničkih sektora.

ceco novi

Ceco Gaković

Znate li tko povezuje Madonnu, U2, National Geographic, HBO i Harley Davidson?! Čovjek po imenu Ceco Gaković!

Rođeni Sarajlija sa stalnom adresom u San Franciscu, Ceco Gaković i njegov tim specijalizirali su se za rad na društvenim mrežama te web i mobilnim platformama najvećih svjetskih brandova. Nedugo zatim, stigao je i poziv kraljice popa, Madonne, te irskih rokera U2-a kojima je Ceco otvorio nove mogućnosti u digitalnom okruženju i produbljivanju veze s njihovim fanovima. Svoja dosadašnja iskustva te potencijal digitalnog tržišta za domaće glazbenike, Ceco će predstaviti na ovogodišnjem MAKK-u na predavnju pod nazivom „Glazba i hrabri novi svijet“.

Između ostalog, Ceco će domaćim kreativcima ponuditi praktične i upotrebljive savjete kako Internet medij i tehnologije okrenuti u svoju korist, kako se spojiti sa svojom publikom i obozavateljima na mnoge nove načine te kako ostvariti vrijednost i profit od svog rada, bez obzira je li riječ o nezavisnim glazbenicima ili onima koji surađuju s izdavačkom kućom.

Ako vam sve ovo nije dovoljno, spomenimo da je Ceco, između ostalog, i pilot helikoptera, ronioc, paraglider, jiu jitsu veteran, skipper i skijaš koji se umirovio u 35. godini života i otad neumorno pomaže pri lansiranju brojnih svjetskih start-upova.

Victor Nabhan.

Victor Nabhan

Kanada je 2012., u tijeku revizije Zakona o copyrightu (Zakon o modernizaciji copyrighta) uvela novo izuzeće. Ovo je izuzeće poznato pod nazivom izuzeće “sadržaja koji korisnici sami stvaraju” (user generated content). Ono dozvoljava korisniku da stvori novi sadržaj koristeći dijelove prethodno postojećih djela. Iako pojam mijenjanja djela (adaptacijom, prijevodom, i sl.) nije nepoznat otprije, digitalna tehnologija znatno je olakšala takve postupke. Osim profesionalaca, vrlo često i amateri stvaraju i dijele nove sadržaje putem interneta, kroz Web 2.0. Remix, Mashup, Fan fiction, Collages, Film Parodies – ovo su samo neki primjeri ove rasprostranjene prakse.

Ovo kanadsko izuzeće je jedinstveno: nigdje u ostatku svijeta ne postoji nešto takvo. Međutim, lobisti korisničkih grupacija zahtijevaju od nacionalnih zakonodavnih vlasti da se ovakvo izuzeće uvede i u njihove zakone. I Europska Komisija također se bavi pitanjem treba li uvesti takvo izuzeće u Europski Zakon o autorskom pravu.

Cilj izlaganja g. Nabhana je dati generalni opis kanadskog izuzeća, ali i pouke i zaključke koji bi se mogli izvući iz kanadskog iskustva. Koje sve postupke izuzeće obuhvaća? Tko profitira od izuzeća? Pod kojim uvjetima? Ovo su neke od tema kojima će g. Nabhan govoriti u izlaganju.