Drugi dan MAKK konferencije, u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo, već je tradicionalno vezan za teme autorskog prava i intelektualnog vlasništva. Ni ovo, jubilarno izdanje MAKK-a nije iznimka stoga ćemo 25. studenoga u zagrebačkom MSU, ponovno imati priliku ugostiti vodeće pravne stručnjake i profesionalce.

Stalna gošća MAKK-a, Romana Matanovac Vučković, drugi dan konferencije otvorit će prezentacijom „Odnos autorskog prava i Direktive 2019/1024 o otvorenim podacima“, dok će se odnosom autorskog prava i GDPR-a baviti Marko Jurić.

Predavanja Igora Glihe („Autorsko pravo u radnom odnosu“) i Saše Nikšića („Materijalni i pravni nedostaci digitalnog sadržaja i autorsko pravo“) sjajan su uvod u zanimljivu panel raspravu pod nazivom „Ugovorna odredba o jednokratnoj isplati (buyout) i autorsko pravo“.

Copyright buyout odnosno jednokratni otkup prava sve je češća praksa po kojoj autori velikim servisima ugovorno prodaju svoja glazbena prava za jednokratni iznos. Ovu praksu već neko vrijeme u SAD-u, ali sve više i u ostatku svijeta, nameću producenti video sadržaja, odnosno velike VOD platforme za proizvodnju i streaming audiovizualnih djela. O ovoj izazovnoj temi za kreativce i kreativnu zajednicu raspravljat će Marko Baretić, Danilo Šerbedžija, Nenad Marčec, Vito Turšić, Ana-Marija Vrdoljak, Nikša Bratoš i Frane Tomašić.

Paralelno sa sadržajem Hrvatskog društva za autorsko pravo, u dvorani Školica odvijat će se program glazbenih radionica u organizaciji HDS ZAMP-a.

Cijeli program konferencije pogledajte ovdje.