MAKK, 17. 11. 2023., Dvorana Školica: 12:00 – 13:00
Lejla Hodžić, kostimografkinja & kustosica izložbe „Mama ŠČ“ kostima na MAKKu:
Razgovor: Što ću obući za Eurosong? Kostimografija & scenski nastup za pamćenje

Drugog dana konferencije, 17. studenoga u 12 sati, dvorana Školica MSU-a ugostit će kostimografkinju Lejlu Hodžić iz Sarajeva. Razgovor s njom namijenjen je glazbenicima, managerima, PR agentima i A&R profesionalcima – svima onima koje zanima kako što bolje vizualno i scenski predstaviti i sebe i svoju glazbu – baš kao što su to napravili Letovci u suradnji Lejlom za Eurosong u Liverpoolu ove godine. Uz Let 3, ova je ugledna dizajnerica i umjetnica u karijeri već surađivala i s drugim mega-uspješnim bendom, Dubioza kolektivom iz BiH. Kako odlučuje što je prava odjeća benda za video-spot, što za hodanje po crvenom tepihu a što za sam glazbeni projekt uopće, kao dio „paketa“ kojim se publici šalje autentična i provokativna poruka? O svemu tomu se u hrvatskom show-biznisu rijetko i premalo priča, zato je ovo prilika koju treba iskoristiti.

Lejla Hodžić ujedno je i kustosica posebne izložbe „Mama ŠČ!“ u predvorju MSU-a, za vrijeme dvodnevnog trajanja MAKK konferencije. Posjetitelji će imati ekskluzivnu priliku izbliza razgledati i fotografirati se sa slavnim zlatnim traktorom Letovaca, kao i živopisnim kostimima Lejle Hodžić i drugih dizajnera i umjetnika poput Lane Letović Perčin, Manuele Paladin Šabanović i Juraja Zigmana, koje je, bez sumnje, zapazila cijela Europa na ovogodišnjem Eurosongu.

Lejla Hodžić rođena je 1973. godine u Sarajevu. Studij na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu prekinut je zbog rata. 1994. pohađa kustoski studij na Ecole du Magasin, Centre National d’Art Contemporain, Grenoble Francuska. 1995. imala je praksu u odjelu za dizajn (CCI – Centre de Creation Industriel), Centre Georges Pompidou, Pariz, Francuska i praksu u Centru za savremenu umjetnost (SCCA), Budimpešta, Mađarska. Od 1996. do 2000. studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu: diplomirala na Odsjeku za grafički dizajn, a 2023. magistrirala na Odsjeku za produkt dizajn.

Kostimografkinja je četiri nagrađivana dugometražna igrana filma Jasmile Žbanić: “Grbavica”, 2006.; “Na putu”, 2010.; “Za one koji ne mogu da govore”, 2012. i “Otok ljubavi”, 2014, i desetak kratkih igranih filmova koje su režirali Jasmila Žbanić, Sasa Peševski, Ermin Bravo, Alen Šimić, Alban Ukaj i drugi. Od 2010. godine kreirala je kostimografiju za oko 60 i scenografiju za 20 predstava u zemlji i inostranstvu, koje su režirali Dino Mustafić, Admir Glamočak, Paolo Magelli, Selma Spahić, Tanja Miletić-Oručević, Boris Liješević, Ivan Plazibat, Gianluca Iumiento, Andras Urban, Pjer Žalica,  Aleš Kurt, Kokan Mladenović i drugi, Za najbolju kostimografiju nagrađena je na Pozorišnim festivalima u Jajcu (2011, 2013, 2016, 2023) u Zenici (2017, 2021) i Užicu (2019).

Kompletan program ovogodišnjeg MAKK-a pogledajte ovdje. Ulaznice za konferenciju su besplatne uz obaveznu prethodnu prijavu putem sustava Entrio.

16. i 17. 11. 2023.

Prijavi se na MAKK 2023.