Što nam donosi MAKK 2019.?

 

Umjetna inteligencija, kreativna budućnost, evolucija turbo folka, uvid u kreativne mehanizme i pop glazba u 2020. – teme su koje će dominirati panel diskusijama i predavanjima nadolazeće MAKK konferencije, 28. i 29. studenog 2019. U organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, prvi dan MAKK-a otvorit će Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture RH, Ljiljana Kuterovac, ravnateljica DZIV-a te Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja nakon čega će se glazbenim nastupom predstaviti talentirani kantautor J.R. August.

Na koji način hrvatski kreativci, pogotovo glazbenici i filmaši, doprinose globalnom rastu autorskih naknada te kakva je njihova budućnost na digitalnim tržištu, objasnit će Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a. Njegovo izlaganje predstavit će i nedavne brojke koje je objavila svjetska autorska organizacija, CISAC: „Iako se geografski i brojčano ne možemo mjeriti sa svjetskim velesilama, CISAC-ove brojke ukazuju na značaj i ekonomsku snagu domaće kreativnosti te naših kreativaca kao pokretača rasta“, opisuje Marčec.

Davor Runje, svjetski priznati IT stručnjak s impresivnim profesionalnim CV-jem održat će predavanje „Umjetna inteligencija i intelektualno vlasništvo“ u kojem će istražiti značaj  i izazove umjetne inteligencije u kulturnim i kreativnim industrijama. Panel diskusija pod nazivom „Umjetna inteligencija i granice kreativnosti“ ugostit će, uz Runju, Mladena Vukmira, pravni stručnjak u području intelektualnog vlasništva, Svena Maričića sa Sveuličišta u Rijeci te glazbenog producenta i autora Zvonimir Dusper Dusa.

Kako je folk postao turbo i što se krije iza glazbene i društvene eksplozije tzv. folk, turbo folk glazbe i balkanike objasnit će profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk čije će predavanje poslužiti kao uvod u diskusiju „Djeca s kolodvora YouTube“. O glazbenom, društvenom i medijskom značaju turbo folka, trapa i hip hopa razgovarat će Porinom nagrađeni reper Vojko VNeven Kepeski, osnivač časopisa za mlade OK!, književni izdavač i medijski profesionalac, zatim Boris Jokić, viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja, ideolog kurikularne reforme, ali i glazbeni urednik i kolumnist te Relja Milanković Reksona, glazbeni autor, producent i osnivač vodećeg regionalnog hip hop labela, Bassivity Digital. Moderator panela bit će Goran Komerički s Hrvatskog radija.

Johnny Palmer, jedan od najtraženijih mađarskih autora i producenata s bogatim međunarodnim iskustvom, otkrit će kako će pop glazba zvučati u 2020. Svojim hrvatskim kolegama otkrit će najnovije trendove pop glazbe u 2020., ali i neke od recepata za uspjeh na top listama. Koji je optimalni tempo pjesama za uspjeh u radijskom eteru? Što treba svakom refrenu da se istakne od ostalih? Zašto je priča i dalje najvažniji sastojak pop pjesme? Zašto je suradnja s drugim autorima ključ uspjeha? – Palmer zna odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja…

Prvi dan MAKK-a zaključit će ekskluzivna premijera za hrvatsku publiku: mono show Mile Kekina pod nazivom „Moja kuća od pjesama“. Samo uz pratnju akustične gitare, Kekin će „pričati svoje pjesme i svirati svoju priču“ te publici MAKK-a približiti životni poziv i svakodnevicu glazbenika.

Drugi dan MAKK-a, u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo i Pravnog fakulteta u Zagrebu, bavit će se zanimljivim autorskopravnim pitanjima te temama kao što su položaj novinskih nakladnika, poticanje kreativnih industrija, pravna zaštita fotografija i zakonskim okvirima za audiovizualne medijske usluge. Više o programu drugog dana MAKK-a saznajte ovdje.

Ovogodišnja novost su niz radionica i predavanja u organizaciji HDS ZAMP-a za glazbene autore i izvođače, kao i one zainteresirane za glazbeno-kreativni proces nastajanja pjesama i njihovog plasmana. O sustavu kolektivne glazbene zaštite, skladanju i produkciji moderne pop glazbe, radijskom i digitalnom plasmanu pjesama te brendiranju glazbenog identiteta govorit će Johnny Palmer, Dario Draštata, Zvonimir Dusper Dus i Matej Meštrović. Radionice će se održati u Otvorenoj galeriji MSU-a, a ulaz je slobodan uz prethodnu najavu na press@hds.hr.