Što donosi novi Zakon o autorskom i srodnim pravima?

Izglasavanjem novog Zakona o autorskom i srodnim pravima konačno je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana i nova EU Direktiva o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu. Podsjetimo, cilj Direktive bilo je uređivanje digitalnog tržišta i osiguravanje uravnotežene tržišne utakmice. Istovremeno, njome se građanima omogućava da na Internetu uživaju u još bogatijoj ponudi kreativnih djela, ali i da sami u svojim sadržajima koja postavljaju na Internet ta djela slobodno koriste.

“Zastupnici u hrvatskom Saboru prepoznali su važnost i značaj ovog propisa za kreativnu i kulturnu zajednicu. Promjene su bile nužne, a novim se zakonom, između ostalog, hvata korak s digitalnim tržištem kako bi se osigurala budućnost autora da žive od svog rada i na Internetu“, izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, jednog od organizatora MAKK konferencije.

Prvi put od donošenja novog Zakona, na jednom mjestu, ovogodišnjem MAKK-u, okupit će se predstavnici udruženja hrvatskih kreativaca. Oni će iz vlastitih perspektiva ocijeniti odredbe novog zakona te prognozirati njegove učinke na budućnost kreativne zajednice u Hrvatskoj.

Na diskusiji pod nazivom „Što donosi novi Zakon o autorskom i srodnim pravima“, pod moderiranjem glavnog direktora HDS ZAMP-a, Nenada Marčeca, sudjelovat će tako Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a, Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a, Dražen Klarić, glavni urednik i član uprave Večernjeg lista, Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a te predstavnik/ca Društva hrvatskih filmskih redatelja DHFR.

Uvod u panel diskusiju bit će prezentacija dr. sc. Romane Matanovac Vučković „Prikaz zakonodavnih autorskopravnih novosti u glazbenom, audiovizualnom i medijskom području“.

Cijeli program MAKK-a 2021. pogledajte na linku.