Javna veza Morcheebe, Dubioza Kolektiva i hrvatske publike

 

Drugi dan Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK, u organizaciji HDS ZAMP-a, obilježili su senzacionalni intervjui s dvoje beskompromisnih umjetnika i poznatih glazbenih zvijezda: Skye Edwards, pjevačica i koautorica pjesama benda Morcheeba i Brano Jakubović, „dobri duh“ i pokretač Dubioza Kolektiva.

Morcheeba je bend kojeg hrvatska publika poznaje jako dobro: „Uvijek kad sviramo kod vas, publika je jako topla i dobijemo tople ovacije. Nadam se i molim da ćemo se moći uskoro vratiti“, izjavila je Skye dodavši kako je za Zagreb, Šibenik i Dubrovnik vežu lijepe uspomene.

Globalna pandemija Morcheebu je zatekla na turneji: „Imali smo planiranu trotjednu turneju po Europi, održali smo jedan koncert i morali smo okrenuti autobus i vratiti se kući“, opisala je, no bend je izolaciju svejedno iskoristio kreativno, za snimanje novog albuma čiji se izlazak očekuje na proljeće 2021.

Na novom albumu Morcheebe naći će se i jedna obrada domaće kantautorice Irene Žilić, „The Moon“: „Irena je nekoliko puta nastupala prije nas, a mi smo veliki obožavatelji njene glazbe. Kad god bi izvodila pjesmu The Moon, Ross (gitarist benda) bi rekao da to zvuči kao pjesma Morcheebe i tako smo je odlučili snimiti“. U razgovoru s Idom Prester, Skye je otkrila i kako balansira između uloge glazbenice i majke te koje savjete ima za svoje mlađe kolegice u glazbenoj industriji.

Posljednji posjet Brane Jakubovića iz Dubioza Kolektiva Zagrebu obilježio je rasprodani koncert u Domu sportova krajem 2019. Od početka 2020., on i ostatak benda osuđeni su na nastupe pred web kamerama, iz vlastitih naslonjača i spavaćih soba.

„Godišnje bi odradili stotinjak koncerata, a plan za 2020. bio je 220 koncerata. Početkom godine smo objavili album za kojeg nam je jako krivo što ga nismo uspjeli predstaviti uživo, no snašli smo se s našim online karantin showom“, objasnio je Brano i nastavio: „Takvi koncerti održavaju nas u kondiciji, tako čuvamo memoriju mišića“.

U zanimljivom razgovoru opisao je dinamiku benda i život u kombiju te suradnju s Manu Chaom: „Ne ponaša se kao zvijezda, već kao raja s kojom smo dočekali mnoga jutra“.

Kako Brano zamišlja povratak live nastupima? „Iskreno, ne znam kako ću odsvirati taj prvi koncert, za mene će to biti previše emotivno. Spustit ću se s pozornice i zagrliti svakog u publici“.

Drugi dan MAKK-a glazbeno je začinila Irena Žilić koja je uz autorske pjesme „Ewo“ i „The Moon“, izvela i cover svog kolege s indie scene, Fog Frog Doga.

Snimku drugog dana konferencije pogledajte OVDJE, te na HRT3 od 19 sati – ostanite uz MAKK i sutra, u srijedu, 25.11., kada pričamo o „streamovitom“ putu do uspjeha i gledamo nastup trap senzacije Z++.