Kako je folk postao turbo?

 

“Kako je folk postao turbo” naziv je prezentacije koju će profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, skladatelj i dirigent, Mladen Tarbuk, održati prvog dana MAKK konferencije, 28.11.

Tarbuk će, uz glazbene i video primjere, predstaviti putovanje onog što danas nazivamo turbo-folkom, od narodne preko narodske do pop glazbe. Na termine poput “balkanike” i “cajki” osvrnut će se iz muzikološke, ali i društvene te kulturne perspektive te pokušati odgovoriti na pitanja o nadolazećim evolucijskim inačicama ovog fenomena.

Umjetnički put Mladena Tarbuka složen je i razgranat; u posljednjih 30 godina dirigirao je ponajboljim svjetskim ansamblima, djela su mu se izvodila na najprestižnijim festivalima, a veliki dio svoje stvaralačke energije posvetio je i mladima kao profesor kompozicije, dirigiranja, orkestra i glazbene teorije. Njegovo makkovsko predavanje uvod je u panel diskusiju “Djeca s kolodvora YouTube” na kojoj će sudjelovati: Vojko V, Relja Milanković, Boris Jokić i Neven Kepeski, uz moderiranje Gorana Komeričkog.