Jesmo li preživjeli 2020. i kako ćemo 2021.?

 

Prvi dan MAKK-a, 23. studenog, ugostit će sveobuhvatnu panel diskusiju o krizi glazbenog poslovanja u 2020., pod nazivom „Jesmo li preživjeli 2020. i kako ćemo 2021.?“.

O problemima domaće i svjetske kulturne i kreativne industrije, s posebnim naglaskom na glazbu, govorit će predstavnici Ministarstva kulture i medija RH, proslavljena pijanistica Martina Filjak i legendarni „prljavac“ Jasenko Houra, zatim Danko Stefanović, direktor RTL Musica te predstavnici glazbeničkih institucija, Mladen Tarbuk, predsjednik HDS-a i Mirela Priselac Remi, glazbenica, autorica i članica Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije koja okuplja izvođače, posebno pogođene korona-krizom.

O ozbiljnosti krize svjedoče i aktualni podaci Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC koji predviđaju globalni pad autorskih prihoda od prodaje glazbenih licenci za ogromnih 35 posto. Globalno stanje ogleda se i u Hrvatskoj gdje HDS ZAMP prognozira pad prihoda od autorskih prava za naše glazbenike između 20 i 30 posto u odnosu na prošlu godinu. “Vjerojatno ćemo 2020. godinu završiti s 50 milijuna kuna autorskih prihoda manje nego godinu iza nas. To je veliki izazov za nastavak rada”, izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Kompletan program i online raspored ovogodišnjeg MAKK-a pogledajte na linku.